مقدمه :
اساتيد همانند هنرمندان از طريق شخصيت خود و علاقه و انرژي كه صرف مي كنند بر فرآيندهاي يادگيري تاثير مي گذارند . بههمين دليل متخصصان آموزش درصدد بر آمدند تا راهي را براي ارتقاء كيفيت آموزش پيدا كنند ، بدين منظور به فكر تاسيس مركزي به نام مركز توسعه آموزش افتادند و اولين مركز توسعه آموزش در سال ١٩٥٨ ميلادي در دانشگاه ويسترن ريزرو تاسيس گرديد و برنامه جهاني آموزش اساتيد در سال ١٩٦٩ ميلادي در مركز توسعه دانشگاه ايلي نوري شيكاگو طراحي و اجرا شد .
در ايران و در سال ١٣٥١ هجري شمسي، بخش آموزش پزشكي در دانشگاه علوم پزشکی شيراز به منظور آموزش اعضاء هيات علمي، مركز توسعه آموزش را تاسيس نمود و در سال ١٣٦٨ هجري شمسي معاونت آموزشي وقت وزارت متبوع مركزي را تحت عنوان مركز مطالعات و توسعه آموزش پزشكي در آن حوزه را شكل داد و از آن به بعد بود كه با حمايت اين مركز، مراكز مطالعه و توسعه آموزش پزشكي در اكثر دانشگاههاي علوم پزشكي كشور باهدف ارتقاء سطح آموزش گروه علوم پزشكي ايجاد و شروع به فعاليت نمودند .
مركز مطالعه و توسعه آموزش علوم پزشكي دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان هم در سال 1375 جهت تحقق بخشيدن به اهداف حوزه معاونت آموزشي وقت وزارت متبوع شكل گرفت و در حال حاضر بعنوان يكي از مدیریت های واحد هاي وابسته به حوزه معاونت آموزشي دانشگاه مشغول به فعاليت مي باشد .
رسالت مرکز مطالعه وتوسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سمنان، ارتقاء سطح کمی و کيفي آموزش گروههای علوم پزشکی دانشگاه از طريق توانمند سازی اساتيد ومديران وکارشناسان آموزش، با استفاده از فن آوری مناسب و نوين، برنامه ريزي و نظارت دقيق آموزشی، برنامه ريزي درسي، نظارت و ارزشيابي، پژوهش در آموزش،آموزش مدرسين وارائه خدمات مناسب به اعضاي هيات علمي، دانشجويان و کارکنان حوزه آموزشي و گسترش مرزهاي دانش با استفاده از دانشجويان استعداد درخشان دانشگاه توجه ويژه به تفاوتهاي فردي دانشجويان به منظور فراهم ساختن موجبات پرورش آنها با حفظ ارزش و کرامت انسانی،سطح دانش و کارائي آنها را بر اساس نياز هاي دانشگاه و جامعه افزایش دهد .
هدف كلي :
اهداف مركز مطالعات در راستاي ارتقاي استانداردها و كيفيت آموزش در جهت برنامه هاي استراتژيك دانشگاه با بهره گيري از روشهاي جديد مديريت در آموزش عالي، به منظور بالا بردن سطح دانش و كارائي مهارت هاي آموزشي در نيروي انساني هيأت علمي و فراگيرندگان بر اساس نياز هاي جامعه است . و اقتضاء اين هدف ايفاي هفت نقش عمده مركز به شرح زير است:
- ارتقاي استانداردهاي آموزشي
- ارتقاي پژوهش در آموزش
- ارزشيابي ميزان اثر بخشي ياددهي- يادگيري با روشهاي متفاوت
- ارتقاي آگاهي دانشجويان از طريق دستيابي به دانش روز
- ارتقاء دانش و نگرش و توانمندي اساتید
- توسعه آموزش الكترونيكي و از راه دور
- شكوفا سازي استعدادهاي درخشان در دانشگاه
مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی پزشکی دانشگاه در راستای اهداف خود با بهره گيري از تجربيات موفق داخلي و بين المللي ، از طریق واحدها یا کمیته های برنامه ریزی آموزشی ، توانمندسازی اعضای هیات علمی،نظارت و ارزشيابي ، استعدادهاي درخشان ، پژوهش در آموزش، کمیته جشنواره شهيد مطهري و دفاتر توسعه آموزش دانشکده ها و مراکز آموزشي درماني تابعه(EDO) و ... به عنوان بازوی معاونت آموزشی دانشگاه در جهت ارتقای آموزش علوم پزشکی گامهای موثری برداشته و فعالیت های مختلفی داشته است .
وظایف مرکز مطالعه و توسعه آموزش علوم پزشکی دانشگاه:
- توانمند سازی اعضای هیات علمی دانشگاه در حیطه آموزش علوم پزشکی منطبق بر استاندارهای موجود
- توانمند سازي اعضاي هيات علمي دانشگاه و ارتقائ كيفيت آموزش از طريق پژوهش در آموزش
- بهبود نظام پايش و ارزشيابي نظام آموزش در محور ارزشيابي اعضاي هيات علمي، برنامه هاي آموزشي، دانشجويي و واحد هاي آموزشي
- توسعه استفاده از تكنولوژي هاي نوين در راستاي برنامه ريزي هاي آموزشي و پژوهش های آموزش پزشکی
- برگزاری کارگاههای آموزشی بر اساس نیازسنجی
- توسعه کمی وکیفی رشته های جدید متناسب با نیازهای جامعه
- بازنگری برنامه های آموزشی کلیه رشتههای موجود در دانشگاه
- سازماندهی و نظارت بر اجرای آزمونهای پیشرفت تحصیلی
- ارزشیابی مستمر اساتید ومدیران گروههای آموزشی
- ارزشیابی مستمر کارکنان مرکز
- شناسايي دانشجویان ممتاز و استعدادهاي درخشان و فراهم ساختن امكان شركت آنها در جلسات و شوراهاي آموزشي ، پژوهشي و رفاهي و.....
- معرفی دانشجویان ممتاز و استعداد درخشان به بنیاد ملی نخبگان و وزارت متبوع جهت استفاده از تسهیلات
- برگزاری المپیاد های علمی دانشجویان
- تشکیل جلسات دوره ای با دانشجویان
- تعیین اولویت های پژوهشی و حمایت های مربوطه در سایت دانشگاه
- تقویت و تجهیز کتابخانه مرکز با هدف برطرف کردن نیاز اعضاء هیأت علمی علاقه مند به منابع معتبر و جدید در زمینه آموزش پزشکی
- حمایت از طرحهای پژوهش در آموزش و تشویق پژوهشگران به استفاده از نتایج بدست آمده در فرآیند آموزش
- جلب مشارکت از اعضای هیات علمی و استفاده از تواناییهای آنان در امر برگزاری دوره های آموزشی،کارگاهها و جلسات ماهانه مرکز
- دعوت از اساتید برجسته برای برگزاری کارگاهها و جلسات آموزشی
- اجرای نیاز سنجی آموزشی از مدیران آموزشی، اعضاء هیأت علمی ، کارکنان
- شناسایی و جلب مشارکت سازمانها و ارگانهای دولتی و غیردولتی که می توانند در جهت ارتقاء آموزش پزشکی با EDC همکاری نمایند.
- نظارت بر فعالیتهای آموزشی Skill lab و ارزشیابی مستمر آن
- توسعه فناوري نوین اطلاعات و ارتباطي
- نظارت بر دفاتر توسعه دانشكده ها و بيمارستهانهاي آموزشي EDO))
- همکاری در شرکت اساتید و کارکنان در کنگره ها و همایش های آموزش پزشکی